Aansteker bijvullen

Wij ontvangen vaak berichten via onze klantenservice.. waarom een aansteker niet meteen werkt na ontvangst, of hoe een "kapotte" aansteker gemaakt kan worden.

Vaak is een aansteker die u net binnen krijgt of maar kort heeft niet daadwerkelijk kapot. Eerst moet je namelijk de aansteker die u thuis heeft leeg maken, opnieuw vullen en de vlamgrootte regelen. Vaak zijn in 90% van de gevallen de meeste problemen dan al verholpen. 

U heeft bij ons een storm aansteker gekocht, en je wilt nu weten. Hoe vul ik een stormaansteker verstandig bij? Met welk gas? etc. Wij gaan je precies uitleggen op deze pagina hoe jij dat zelfstandig kan doen met een paar simpele stappen en tips. 

Ten eerste worden al onze aanstekers maar voor de helft gevuld vanuit de fabriek. Dit is een wettelijke regel om te voldoen aan de veiligheidseisen. Daarom kan het zijn dat u afhankelijk van het gebruik, vrij snel na aankoop al moet bijvullen. 

Hoe vul ik mijn aansteker goed? Klik hier voor een video.

 • Stap 1: Zorg ervoor dat u uw aansteker voor het vullen minimaal 10 minuten niet gebruikt heeft. Hij moet namelijk terug op kamertemperatuur zijn voor het vullen/legen van de aansteker.

 • Stap 2: Zorg er nu voor dat de aansteker volledig leeg is. Om er zeker van te zijn dat je aansteker echt helemaal leeg is, moet je de aansteker in een houding ondersteboven houden.. vervolgens pak je een object met een punt (bijvoorbeeld een pen) en druk je deze gecontroleerd op het midden ventiel. (let daarbij op je eigen veiligheid, voldoende afstand nemen van het gezicht) Daar zit namelijk een klein pinnetje waardoor het overige gas uit de aansteker kan ontsnappen. Herhaal dit een paar keer zodat je zeker weet dat je aansteker helemaal leeg is. 

 • Stap 3: Pak nu je gasvulling, let op.. Het is van belang om butaangas (45 psi druk aanbevolen) te gebruiken van een goed merk om jezelf te verzekeren van een goede werking van je aansteker. Onze torches zijn erg gevoelig voor verschillende soorten gas en ook als dit met elkaar gemengd wordt kan de werking van je aansteker verminderen. Daarom is het dus erg belangrijk om je aansteker eerst volledig te legen. 

  Pak nu de gasfles, schud deze een paar keer heen en weer en druk met het ventiel van de gasfles precies en hard op het ventiel van de aansteker. Doe dit ongeveer 3 seconden en herhaal dit maximaal 3x. Zorg ervoor dat je geen spuitend geluid hoort want dit betekend dat de gasfles niet goed vult en mogelijk zelfs lucht de aansteker in blaast en dan zal er geen goede ontbranding zijn. 

  Let bij het vullen op uw handen, het gas kan erg koud zijn dus het is aan te raden om een washandje tussen uw hand en de fles te doen of u kunt ook gebruik maken van veiligheidshandschoenen

 • Stap 4: Na het vullen is het heel erg belangrijk dat u uw aansteker de tijd geeft om weer op kamertemperatuur te komen. Geef hem daarom minimaal 5/10 minuten rust. 

  Probeer na de rust je aansteker rustig te ontsteken op een middel stand en niet direct op hoge stand. 

  Aansteker vullen instructies

  Tips:

 • Wacht niet met bijvullen totdat de aansteker helemaal leeg is, hierdoor kan de aansteker verstopt raken. Wanneer de vlam lager begint te worden moet je de aansteker al bijvullen met nieuw aanstekergas. Neem een voorbeeld aan tanken met de auto.

 • Butaangas aanstekers hebben problemen met de ontsteking wanneer de temperatuur onder de 19 graden Celsius ligt. Wanneer de aansteker niet ontsteekt in een koude temperatuur is er dus niks mis met de aansteker maar het is dan simpelweg te koud voor de aansteker.

 • Vul uw aansteker op een veilige plek. Wij raden het aan om het in de wasbak te doen in uw keuken. Nooit dichtbij open vuur gebruiken en altijd denken om uw eigen veiligheid. 

  U kunt ook Thermisch letsel oplopen en daarom is het van belang om uw handen goed af te dekken voor eventueel spuitend gas aangezien de temperatuur van dit gas diep in het vriespunt ligt.