Regels over viscolont in Nederland

Regels over viscolont in Nederland

Wij krijgen vaak de vraag of visco lont kopen verboden is? Of je het mag bezitten en hoe het zit met het online aanbod van visco-lont. In deze blogpost zullen we alle antwoorden geven op jullie vragen. 

Huidige situatie

Eind 2022 was het vaak op het nieuws. De politie die kopers en verkopers bezocht van het beruchte visco lont. Het zorgde voor veel onduidelijkheid over de regels van de koop en verkoop van het groene visco lont. 

Duidelijke regels zijn er (nog) niet over te vinden. Echter is het lont van vuurwerk vanuit de fabriek al gemonteerd in het product, en wordt het door de politie gezien als koop voor verlengen en aanpassen van vuurwerk. Het per post versturen of ontvangen is verboden. Doordat dit artikel als verboden artikel gezien wordt (voor particulieren) is het in bezit hebben van visco lont uiteraard ook niet toegestaan. 

Mocht je eerder niet op de hoogte zijn van deze regels dan is de roep vanuit de politie om het lont te komen inleveren om verdere problemen te voorkomen. 

 

Wat is visco-lont?

Zoals hierboven al kort beschreven is visco-lont het stukje (groene) lont wat aan het (consumenten)vuurwerk verbonden zit. Ook wel het onstekingslont. Het lont is bijna altijd groen van kleur maar kan ook een rode kleur hebben. Het lont heeft een ontbrandingssnelheid van 1 centimeter per seconde.

Visco-lont wordt soms ook wel eens onderworpen aan de subnamen als: veiligheidslont of vertragingslont. Echter zijn dit geen officiële termen en is het verlengen van vuurwerklont niet per se veiliger te noemen. 


Mag visco-lont online verkocht worden?

Visco-lont mag niet verkocht worden aan consumenten en mag ook niet per post worden verstuurd of ontvangen. Dit maakt het online verkopen van visco-lont dus illegaal. De politie speurt sinds eind 2022 ook actief op kopers en verkopers van het groene visco-lont. 

Vanaf 17 oktober 2016 is er een nieuw vuurwerkbesluit van kracht gegaan, in deze nieuwe wet staat het volgende beschreven:


Artikel 4 vuurwerk

1 - Het is verboden pyrotechnische artikelen behorend tot categorie P1 aan het grote publiek aan te bieden, behalve wanneer pyrotechnische artikelen voor voertuigen ingebouwd zijn in een voertuig of in een verwijderbaar voertuigonderdeel.

2 - Het is verboden pyrotechnische artikelen behorend tot categorie P1 te verkopen of anderszins ter beschikking te stellen aan consumenten jonger dan 18 jaar.

Daarnaast is het verkopen of het kopen van het visco lont verboden als dit gebeurt aan particulieren die geen officiële papieren hebben met als beroepsuitoefening pyrotechniek.


Conclusie regels over viscolont

Het kopen, bezitten, verzenden en ontvangen van visco-lont is in Nederland niet toegestaan. Heb je dit lont gekocht en wist je niet dat het strafbaar was dan is de roep vanuit de politie om het lont te komen inleveren om verdere problemen te voorkomen. 

Een legaal alternatief voor visco-lont is er niet. Echter raden wij als aansteker webshop altijd aan om de vuurwerk producten in de orginele staat en volgens de gebruiksaanwijzingen te gebruiken. Voor extra veiligheid kan je altijd een lange aansteker kopen om de afstand tussen het vuurwerk te vergroten.  


Bron:

Handelaar en koper visco-lont aangepakt | politie.nl , Lont - Wikipedia.
Lees ook: Veelgestelde vragen over aanstekers - PyroProducts.nl

visco lont illegaal 

 

 • Verkoper:
  Atomic

  Atomic Tankboy Aansteker

  Atomic Tankboy - PyroProductsAtomic Tankboy - PyroProducts
 • Verkoper:
  Prof

  Prof Jet Aansteker

  Prof Jet AanstekerProf Jet Aansteker
  Aanbieding
 • Verkoper:
  Silver Match

  Silver Match Quattro Aansteker

  Silver Match Quattro AanstekerSilver Match Quattro Aansteker
 • Verkoper:
  Prof

  Prof Mini Aansteker

  Prof Mini AanstekerProf Mini Aansteker
1 van 4