Hoe moet je een aansteker bijvullen?

Hoe moet je een aansteker bijvullen?

Een goed gevulde aansteker is essentieel voor een langdurige en betrouwbare vlam. Of je nu een gasaansteker, een jetflame of een reguliere aansteker hebt, het correct vullen ervan is cruciaal voor een soepele ontsteking en optimaal gebruik. In deze blogpost zullen we je stap voor stap begeleiden bij het vullen van aanstekers, zodat je altijd kunt genieten van een betrouwbare vuurkracht. Laten we beginnen!

Kan je een aansteker vullen? 

Ja, je kunt een aansteker vullen. Het proces kan variëren afhankelijk van het type aansteker dat je hebt, maar over het algemeen kun je gasaanstekers, jetflame-aanstekers en reguliere aanstekers vullen met de juiste brandstof. Volg altijd de veiligheidsvoorschriften van de fabrikant en zorg voor een goede ventilatie tijdens het vullen. Raadpleeg de handleiding van je aansteker voor specifieke instructies.

Hoe vul ik mijn aansteker goed? 

Video aansteker bijvullen

Stap 1: Aansteker 10 minuten niet gebruiken

Zorg ervoor dat u uw aansteker voor het vullen minimaal 10 minuten niet gebruikt heeft. Hij moet namelijk terug op kamertemperatuur zijn voor het vullen/legen van de aansteker.


Stap 2: Aansteker volledig leeg maken

Zorg er nu voor dat de aansteker volledig leeg is. Om er zeker van te zijn dat je aansteker echt helemaal leeg is, moet je de aansteker in een houding ondersteboven houden.. vervolgens pak je een object met een punt (bijvoorbeeld een pen) en druk je deze gecontroleerd op het midden ventiel. (let daarbij op je eigen veiligheid, voldoende afstand nemen van het gezicht) Daar zit namelijk een klein pinnetje waardoor het overige gas uit de aansteker kan ontsnappen. Herhaal dit een paar keer zodat je zeker weet dat je aansteker helemaal leeg is. 

Stap 3: Vullen van de aansteker

Pak nu je gasvulling, let op.. Het is van belang om butaangas (45 psi druk aanbevolen) te gebruiken van een goed merk om jezelf te verzekeren van een goede werking van je aansteker. Onze torches zijn erg gevoelig voor verschillende soorten gas en ook als dit met elkaar gemengd wordt kan de werking van je aansteker verminderen. Daarom is het dus erg belangrijk om je aansteker eerst volledig te legen. 

Pak nu de gasfles, schud deze een paar keer heen en weer en druk met het ventiel van de gasfles precies en hard op het ventiel van de aansteker. Doe dit ongeveer 3 seconden en herhaal dit maximaal 3x. Zorg ervoor dat je geen spuitend geluid hoort want dit betekend dat de gasfles niet goed vult en mogelijk zelfs lucht de aansteker in blaast en dan zal er geen goede ontbranding zijn. 

Let bij het vullen op uw handen, het gas kan erg koud zijn dus het is aan te raden om een washandje tussen uw hand en de fles te doen of u kunt ook gebruik maken van veiligheidshandschoenen

Stap 4: Aansteker rust geven

Na het vullen is het heel erg belangrijk dat u uw aansteker de tijd geeft om weer op kamertemperatuur te komen. Geef hem daarom minimaal 5/10 minuten rust. 

Probeer na de rust je aansteker rustig te ontsteken op een middel stand en niet direct op hoge stand. 

Tips voor het vullen van een aansteker

  • Wacht niet met bijvullen totdat de aansteker helemaal leeg is, hierdoor kan de aansteker verstopt raken. Wanneer de vlam lager begint te worden moet je de aansteker al bijvullen met nieuw aanstekergas. Neem een voorbeeld aan tanken met de auto.

  • Butaangas aanstekers hebben problemen met de ontsteking wanneer de temperatuur onder de 19 graden Celsius ligt. Wanneer de aansteker niet ontsteekt in een koude temperatuur is er dus niks mis met de aansteker maar het is dan simpelweg te koud voor de aansteker.

  • Vul uw aansteker op een veilige plek. Wij raden het aan om het in de wasbak te doen in uw keuken. Nooit dichtbij open vuur gebruiken en altijd denken om uw eigen veiligheid. 

   U kunt ook Thermisch letsel oplopen en daarom is het van belang om uw handen goed af te dekken voor eventueel spuitend gas aangezien de temperatuur van dit gas diep in het vriespunt ligt. 

  Waar koop je gas voor aansteker?

  Gas voor aanstekers, zoals butaangas, propaangas, of een specifieke aanstekervulling, is verkrijgbaar bij verschillende soorten winkels zoals action en online retailers. Wij verkopen op onze eigen webshop speciaal butaangas wat voor jetflame en andere blauwe vlam aanstekers uiterst geschikt is. Dit is speciaal gas wat de werking van jou brander garandeerd.